Prag taxibilar

Det är en vanlig varning i många turistguideböcker och TV-dokumentärer att Prags taxichaufförer är hänsynslösa och vill lura dig under alla omständigheter.

Som tur är har överladdningsproblemet blivit mycket bättre sedan 1990-talet. Ett särskilt taxipolisteam har skapats för att fokusera på detta problem och återställa förtroendet för Prags taxichaufförer. Idag är taxibedrägerier i Prag mindre frekventa. Trots det använder många taxichaufförer andra metoder för att höja priserna lagligt, till exempel genom att använda längre rutter, ta ut priser i euro snarare än i tjeckiska kronor och dra fördel av sina egna växelkurser.

Problemet är välkänt även bland lokalbefolkningen och de tar inte taxibilar från flygplatsen eller tågstationen eftersom förtroendet för Prags taxichaufförer är nästan noll. De skulle alltid boka pålitlig transport från ett taxibolag eller använda en applikation för att boka en privat bil.

De flesta besökare stannar inte i Prag tillräckligt länge för att lära sig hur man inte blir överdebiterad. De flesta av dem lär sig av misstag eller jämför priser med andra huvudstäder som London eller Paris, där priserna är mycket högre, och inte ens inser att de blivit lurade. Lyckligtvis är Prags flygplatstransfer här för att göra din transport bekymmersfri, med garanterade fasta priser.

Prags borgmästare har haft chansen att själv se om de många berättelserna om stadstaxichaufförer som lurar intet ont anande turister är sanna

Pavel Bem utgav sig för att vara en italiensk besökare i falsk mustasch och solglasögon och hyllade en taxi för en kort tur - och överdebiterades snabbt med cirka 500 %. Herr Bem sa att han var chockad över problemets omfattning och har lovat att intensifiera kontrollerna av taxichaufförer. En tidning tänkte på den hemliga operationen i den tjeckiska huvudstaden. Dagstidningen Dnes - som har kämpat mot överdebitering - övertalade Mr Bem att färga sitt hår svart, släta tillbaka det och ta på sig mustasch, bockskägg och ett par dyra nyanser för sin förklädnad.

Upprörande överladdning

En gång klädd som "italienare" tog borgmästaren en taxi för den 3 km långa resan till Pragborgen. Han befann sig i en taxi med en riggad mätare och debiterades motsvarande 26 euro (£18; $34) för en resa som normalt borde kosta 4,3 euro. "Förklädd som jag var, jag förväntade mig verkligen att bli debiterad ett högre pris, men inte i en sådan upprörande omfattning," sa herr Bem. Förare som åker på överladdning riskerar böter eller kan bli av med körkortet. "Föraren förtjänar att bli hårt straffad - jag lägger ärendet i händerna på tjänstemän i stadshuset." Cabbien kan få böter på upp till 33 000 euro ($43 000), tillade han och riskerar att förlora sitt tillstånd om han grips igen för att begå brott. I en annan taxi såg Herr Bem sitt pris stiga med 200 % när han frågade om han kunde betala i euro istället för koruna. Han sa att fler stadshuspersonal skulle få i uppdrag att gå undercover för att hitta taxichaufförer som struntade i reglerna. Pragtaxibilar har reglerade mätare, men vissa förare har installerat enheter som snabbar upp mätarna för att höja priset. En tysk parlamentariker klagade förra året på att hon hade blivit överdebiterad under ett besök, medan de flesta lokalbefolkningen endast använder välrenommerade minibussoperatörer som bokats via telefon. Tjänstemän fruktar att stadens ökända taxibilar kan skjuta upp några av de miljontals turister som flockas till Prag varje år, vilket ger värdefulla inkomster. Under tiden är Mr Bems råd till besökarna att komma överens om ett pris innan de sätter sig i taxin.

En BBC-korrespondent i Prag säger att berättelser om oärliga taxichaufförer har blivit en del av lokal folklore. Berättelser om förare som kopplar upp passagerarsäten ger kunderna en elektrisk stöt om de motsätter sig priset. ( källa BBC )

Läs mer om sorgliga taxihistorier här , eller kolla receptposten på The Telegraph (tjeckisk journalist hotad för att ha lyft locket på Prag-taxibilar som "rippar" turister)

Taxichaufförer överdebiterar för resan från Prags flygplats - upp till 5000 CZK

Från mitten av januari 2010 har Prags polis utfört stickprovskontroller och inspektioner av taxichaufförer på flygplatsen. Under perioden fram till den 23 februari kontrollerade polisen 355 hytter och utfärdade böter på totalt 66 000 CZK. Dessutom anmäldes 50 förare till kommunförvaltningen och riskerar att bli av med sina körkort på grund av regelbrott. Polisen fokuserade på taxibilarna på flygplatsen på grund av frekventa klagomål från passagerare angående överladdning. Enligt den officiella prislistan skulle en taxiresa till Prags centrum kosta cirka 600 CZK, men vissa korrupta förare var inte blyga för att begära så mycket som 5000 CZK.

Utdrag ur den tjeckiska pressen, februari 2010

Klagomål om taxichaufförer

Ett annat exempel på en allvarlig situation på Prags flygplats Ruzyně är från november 2009, då en "olaglig" taxichaufför lurade passagerare som var undercover-tjänstemän i Prags stadshus. Taxichauffören debiterade dem 2 140 CZK för en 10 kilometer lång resa från Prags flygplats Ruzyně till Hotel Diplomat (ungefär fem gånger det ordinarie priset). Ytterligare en överraskning dök upp när polisen ville se hans körkort. Taxichauffören körde utan körkort eftersom han inte hade något, och han hade redan gripits för samma brott en gång tidigare.

Källa: Blesk tidning, november 2009

Taximässplats

Även om problemen kopplade till taxitjänsterna i Prag mestadels berör utlänningar, särskilt turister, utsätts även lokalbefolkningen ofta för "överdebitering". Redaktörerna för veckotidningen Týden hade beslutat att kontrollera hyttstationen som är märkt med en Taximässplats, som på uppdrag av stadshuset har garanterat rimliga priser till kunderna under de senaste två åren. Men den faktiska situationen är en annan, och "guldgrävarna", som förföljs av stadshuset i många år utan resultat, har i alla fall frekventerat de taxistationer som är markerade som Taxi Fair Place. Redaktionen bekräftade detta när de hyllade en taxi vid en taxistation på Taxi Fair Place. På dörren visade bilen priset på 99 CZK per kilometer (ytterligare 99 CZK gäller bara för ombordstigning i hytten). Dessutom hade taxichauffören inga problem med att bryta mot förordningen (som reglerar ett maxpris till 28 CZK per kilometer). "Jag bryr mig verkligen inte", svarade taxichauffören.

Källa: Týden Magazine weekly, oktober 2009